Parallelsessies Track 4: Voedsel

Afgelopen jaren is het steeds duidelijk dat de productie en consumptie van voedsel een grote bijdrage levert aan klimaatverandering. Daarom is de transitie naar een duurzamere manier van voeden cruciaal in de wereld van nu. In deze track worden verschillende invalshoeken van de voedseltransitie belicht: van praktische tips tot een uiteenzetting van uitdagingen en mogelijkheden. 

4.1. Meat, dairy and more: climate change challenges and opportunities for the EU from a material flow perspective (ENGLISH)

Speaker
Stephen Ivan aan den Toorn, Utrecht University

Description 
Reducing meat and dairy consumption is consistently recommended to combat climate change and other environmental problems. And with good reason, since about 15% of greenhouse gas emissions in the EU come from the meat and dairy supply chains. However, the material flow perspective reveals the crucial role of livestock in producing materials beyond food and consuming by-products from other industries such as the bioethanol industry.

As a result, drastically shifting to alternative protein sources will have major consequences for the broader bioeconomy. What would the emerging challenges and opportunities be? 

4.2. Verlaag je klimaatimpact en vergroot je gezondheid

Spreker
Lobke Faasen

Omschrijving
De transitie naar een voedingspatroon waarin planten de hoofdrol hebben, is nog nooit zo urgent geweest. Toch heersen er nog heel veel vooroordelen over hoe (on)gezond een voedingspatroon met geen of minder dierlijke eiwitten is. Terwijl een plantaardig voedingspatroon geen voedingspatroon is op basis van tekorten, maar juist voor verrijkingen. Tijdens deze sessie onderscheidt Lobke de feiten van de mythen. Je komt er achter hoeveel impact je hebt met mes en vork én op welke manier dit je gezondheid beïnvloedt. 

4.3. Voeding en verpakkingen, wat kun jij doen?

Sprekers: Simone Lips, Jens de Visser

Na de Tweede Wereld Oorlog zijn we ontzettend gaan ontwikkelen in Nederland. We creëerde een samenleving waar 'liever te veel dan te weinig' ons motto was. Wat resultaat? Dagelijks worden er kilo's voedsel over-geproduceerd en ook verspilt. Om verspilling deze tegen te gaan verpakken we onze producten. Het gevolg? Problemen als plastic soep of ontbossing.

Wij nemen jullie mee in de wereld van voeding en verpakkingen. Hoe kunnen we verduurzamen en hoe gaan we verantwoordelijk om met onze consumptie? Wat kan jij doen voor een beter morgen? En waarom zou je dit doen? 

Join our sustainable revolution.