Sprekers track 4

Voor de productie van ons voedsel is er veel energie, water en CO-2 uitstoot nodig. Hoe kunnen we zorgen voor een duurzamere manier van voeden. Voor iedereen? In deze track krijg je inspiratie vanuit verschillende invalshoeken. 

Voorzitter Track 4: Marlies Meindertsma

Marlies

Marlies Meindertsma is vierdejaars International and European Law student aan de Haagse Hogeschool én secretaris bij Studenten voor Morgen. Dat is ook direct haar link met de NDDHO. Toen ze werd gevraagd om het thema Voedsel voor te zitten, hoefde ze eigenlijk niet na te denken. Zelf houdt ze ervan om in de keuken te staan, normale recepten te veganizen, haar eigen spreads en vleesvervangers te maken en zo min mogelijk met pakjes te werken.

Daarnaast heeft ze veel gelezen over hoeveel voeding kan doen voor je gezondheid en hoeveel impact het heeft op onze planeet. Immers, een goede gezondheid van buiten, begint van binnen en één van de makkelijkste manieren om je voetafdruk te verkleinen is door je eten! Daarom is ze erg nieuwsgierig en enthousiast om te zien wat deze workshops ons gaan brengen.

4.1. Meat, dairy and more: climate change challenges and opportunities for the EU from a material flow perspective

Stephan

Stephen Ivan aan den Toorn

Stephen aan den Toorn is an Industrial Ecologist researching how potential food transitions would impact the in the wider bioeconomy. As a PhD candidate at Utrecht University, he is particularly focused on the transition from meat and dairy to alternative protein sources in the EU from a material flow perspective. His research is part of the REINVENT project (Horizon2020) in which the research team analyses the decarbonisation in four industrial sectors: meat/dairy, paper, plastic and steel.

4.2. Verlaag je klimaatimpact én vergroot je gezondheid

Lobke Faasen

Lobke Faasen 

Lobke Faasen is een diëtist met een groene gezondheidsmissie. Vanuit haar passie voor gezondheid en duurzaamheid wil ze zo veel mogelijk mensen bewust maken van de voordelen van een duurzaam plantaardig voedingspatroon. Die voordelen beperken zich namelijk niet tot je eigen lichaam, maar beïnvloedt de gezondheid van het hele ecosysteem. Vanuit haar groene hart schrijft ze op haar website en spreekt ze over haar holistische kijk op gezondheid, die veel verder gaat dan enkel de gezondheid van jouw eigen lichaam. Ze sprak twee keer op Veggieworld en stond afgelopen jaar ook op de Nationale Gezondheidsbeurs, beiden in de jaarbeurs in Utrecht. Daarnaast spreekt ze geregeld op kleinere events en dit jaar is ze dus ook aanwezig als spreker bij de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs.

4.3. Voeding en verpakkingen, wat kan jij doen?

Simone Lips en Jens Visser

Simone Lips

Als specialist in verpakkingen zet ik mij in voor een schonere wereld waar verpakkingen geen afval meer zijn. Met mijn creatieve brein neem ik verpakkingen onder de loep. Ik kijk naar een verantwoordelijke materiaalkeuze, een duurzamer ontwerp en ga op zoek naar de juiste producent voor de nieuwe verpakking voor het product. Zo dragen we samen bij aan beter morgen. 
People of Tomorrow is mijn wapen in 'The Climate War', wat is die van jou?

Jens de Visser

Als voedingspecialist vind ik het niet meer dan normaal dat we verantwoordelijk omgaan met ons voedsel. De voedingssector staat in de lijst van de grootste vervuilers van onze planeet. Daarom ontwikkel ik voedingsconcepten met duurzaamheid vanuit de kern. Ik combineer creativiteit met innovatie om de voedingsindustrie te verduurzamen. Het is simpel; het moet en kan anders.